Handelsträdgård

En handelsträdgård kan hjälpa med val av växter och annat

En handelsträdgård kan hjälpa med val av växter och annat

Med olika växter kan man enkelt förvandla en trist uteplats eller trädgård till ett prunkande paradis. Tänk att ligga och läsa en bok i skuggan av en syren, eller att bjuda in vänner till en middag under körsbärsträd i blom. Oavsett hur man vill använda sin trädgård och uteplats krävs det en del planering innan man får det som man vill.

Det första man bör göra är att fundera på hur man vill använda sin trädgård eller uteplats. Vill man ha mer skugga så kanske man bör plantera mer träd och buskar, eller så vill man kanske att trädgården ska fyllas av vackra blommor? Kanske ska man lämna någon yta för barnen att leka på? Man bör också fundera på hur pass stor trädgårdsmänniska man är och hur mycket arbete man är beredd att lägga ner på underhåll. Tycker man inte det är roligt med trädgårdsarbete bör man välja enklare växter som inte kräver så mycket.

Rita en skiss över trädgården

När man planerar sin uteplats eller trädgård kan det vara bra att först rita en enkel skiss över hur man man tänker sig att det ska se ut med eventuella träd, buskar, rabatter eller krukor. Skriv också ut väderstrecken då detta har betydelse för vilka växter man kan plantera eller var de bäst bör placeras. Ta sedan med skissen till en Handelsträdgård

På en handelsträdgård kan man få hjälp med att hitta passande växter, och även med skötselråd. Man kan även helt överlåta planeringen av trädgården eller uteplatsen till handelsträdgården. De flesta handelsträdgårdar kan även hjälpa till att anlägga trädgården eller uteplatsen. Vissa erbjuder även andra tjänster, exempelvis gräsklippning, ogräsrensning och beskärning av träd, både enstaka gånger eller som en regelbunden tjänst. Trädgårdsskötsel är en tjänst som ingår i rut-avdraget så det behöver inte bli så dyrt att anlita hjälp.