Handelsträdgård

Grönt är så skönt

Grönt är så skönt

Trädgård, handelsträdgård, odling. Finns det egentligen några ljuvligare ord? Nästan alla färger och nyanser dyker upp i en härlig blandning i sinnet när man hör dem. Och det är inte utan att man känner doften av rosor och kamomill, hallon, vinrankor och lime, som påminner om en handelsträdgård. Vi känner känslan av att gå på en daggvåt gräsmatta en tidig vårmorgon. Och så vidare. Bara fantasin sätter gränser, för en levande trädgård blir aldrig riktigt färdig, utan är en härlig process av växtkraft och utvecklingVarje år lär vi oss något nytt, och får en ny favorit från grönskans värld. 

 

Modet som passar dig

Hur härlig en trädgård än är, är det lätt att axlarna åker upp när sådd, bevattning och dylikt kommer på tal. Att beskära äppelträden och klippa häcken kan kännas tungt. Risken finns nämligen att måstena äter upp lusten. Men förtvivla ej, för lösningar finns. Antingen lägger man an en hippie-betonad inställning till sin trädgård. Okrattade löv är bara bra för gräsmattan säger vi, till exempel, och kirskålen är vår C-vitaminrika vän som vi glatt stoppar i salladen eller värmer i stället för spenat. Eller så tar vi hjälp av en handelsträdgård, till exempel denna på Gotland.  

 

 

Anlita handelsträdgården

Även om det är mysigt att strosa runt i sin trädgård en ljum sommarkväll, vattna lite och känna doften av annalkande jordgubbar, är det inte så dumt att låta proffsen göra det man själv inte riktigt behärskar. Kanske till exempel päronträden och plommonträden är värda en riktig beskärning? Det kan också handla om att anlägga en gräsmatta, gräva upp ett nytt land med en minigrävare eller göra en liten mur. En handelsträdgård säljer frön, blommor och plantor. Och krukor, spaljéer och jord och växtnäring förstås. Men ibland sträcker sig tjänsterna mycket längre än så. Kanske drömmen om en egen damm äntligen ska bli sann?