boende

Skala ner – lev mer?

Skala ner – lev mer?

Många av oss dras till det enklare livet. Det där man inte ägs av sina ägodelar, utan där man faktiskt känner sig fri för att man inte har så mycket som binder en. Samtidigt så har många av oss köpt konceptet där man måste leva på ett visst sätt för att vi ska känna oss glada. Kanske handlar det framför allt om att man är rädd för att inte bli accepterad av sin omgivning. 
Som sociala djur så lever vi som människor bland en massa krav, vissa outtalade, där man ska hålla en viss livsstil. Eller så kanske bara allt är påhitt och känslan av att inte passa in kommer från en inre diskussion.
Vem vet?

Att börja skära ned på de fysiska tingen har dock blivit en rörelse under senare år. Att ”downsiza”, som det heter på slarvig svengelska, är ett fenomen.
Många vittnar om hur fria de känner sig i takt med att antalet kvadrat som man bor på minskar. Samma sak gäller antalet kubik som man fyller med prylar. Ju färre grejer – desto skönare liv.
Inte för att det är något fel på prylar. De kan vara praktiska, vackra och/eller ha ett sentimentalt värde. Samtidigt har vi människor en tendens att samla på oss för mycket.
Shopping kan i vissa mån sägas ha ersatt själslig utveckling.

Dens om är sugen på att prova på att bo lite avskalat, utan att för dess skull helt ge upp sitt nuvarande liv, kan testa på att hyra boende i Stallarholmen. Genom att bo i en mindre stuga i upp till en månad så får man en aning om det livet kan vara något för än.
Kanske upptäcker du att du trots allt gillar ditt större hem mer dina prylar.
Eller så inser du att du faktiskt vill downsiza och leva lite enklare och billigare.