Tak i Stockholm
Att byta taket är ett ganska stort och kostsamt projekt som kräver en hel del planering. Tack och lov är det inte särskilt ofta man behöver lägga om taket, i alla fall inte om man väljer rätt takläggare. Taket är ett av husets viktigaste ytskikt och det ska främst se till att skydda huset mot fukt för att det inte ska bli sjukt.
Därför har man mycket att vinna genom att byta taket i tid, innan det börjar läcka och orsaka kostsamma fuktskador. Genom att regelbundet besiktiga taket och ytskiktet håller man koll på när det är dags att byta. Man kan själv besiktiga taket om man vet vad man ska titta efter, men man kan även låta en takläggare göra det. När en takläggare besiktigar ett tak upprättas ett besiktningsprotokoll som beskriver både ytskiktet, underlaget och stommens kvalitet och kondition.
Hur länge håller taket?
Hur länge ett Tak i Stockholm håller beror på vilket material det är av, men också husets läge spelar in och hur pass utsatt det är för väder och vind. Papp är det tak som åldras snabbast, men det håller ändå i nästa trettio år. Men ett tak håller också längre om man låter en takläggare underhålla och reparera det vid behov. Plåttak måste ibland målas om för att inte rosta, medan tegeltak måste tvättas rena från mossa och luftföroreningar för att inte bli fuktskadade eller åldras i förtid.
Funderar man på att exempelvis byta från plåt till tegel kan man först behöva låta en takläggare besiktiga husets konstruktion för att ta reda på om takstolarna klarar den tyngd som ett tak av tegel innebär. En takläggare kan också hjälpa till med förslag på andra passande takmaterial baserat på arkitektur, taklutning och tradition i området. Men det är viktigt att komma ihåg att även kommunen först måste godkänna takbytet genom en bygglovsansökan.