takläggare

Vackra tak oavsett material

Vackra tak oavsett material

Vilket tak du än har, om det är plåt, tegel eller papp, så kan det vara vackert på sitt sätt. Ett plåttak kanske är det perfekta för just ditt hus. Utseendet kan förbättras dramatiskt genom en så enkel sak som takmålning, var du än bor. Anlita exempelvis en proffsig takläggare i stockholm. På ett plåttak är målarfärgen också rena rostskyddsmedlet. Det är bra om taket håller sig fint länge, så att man slipper lägga om det. Men det allra viktigaste med ett tak är att det är tätt, så att man slipper fuktskador, och att det är säkert, så att folk inte ramlar ner därifrån eller får nedfallande snö och istappar i huvudet.

 

Takläggaren gör en översyn

En takläggare är expert och kan bedöma hur ditt tak fungerar just nu. Han är van att arbeta i olika sorters material och har både verktyg och tekniska kunskaper. Kanske behöver taket bara målas, eller någon tegelpanna bytas ut, men man måste också kolla underarbetet. Takläkten ska vara frisk, och om det läcker någonstans kan det krävas fler åtgärder. Taket kan behöva bytas ut, om det är ett gammalt hus. Men ett tungt tegeltak kanske inte är det rätta för just ditt hus, för takets konstruktion måste hålla. Takläggaren är van vid sådana avväganden, och han kan ge dig goda råd.

 

 

Taksäkerhet och plåtarbeten

Det måste vara säkert att gå uppe på taket, exempelvis för hantverkare, och har man ett gammalt hus får man se över stegar och liknande. Hängrännor och stuprör bör vara hela och hållas i gott skick. Sådana plåtarbeten görs också av en takläggare, och du får en helhetsöversyn av takets funktion, om du anlitar en verkligt bra firma. Det är husägarens skyldighet att se till att taket verkligen är säkert, och exempelvis kan man lägga in värmekablar som smälter is och snö i takrännorna.